Neem tijd voor je oriëntatie: Kijk op verschillende scholen! | Leraar van Buiten

 

Neem tijd voor je oriëntatie: Kijk op verschillende scholen!

Neem tijd voor je oriëntatie: Kijk op verschillende scholen!

Ik heb het als tip voor zij-instromers al vaker genoemd, maar ik wil het graag in deze blog nog eens herhalen en uitbreiden: Neem tijdens je oriëntatie op het onderwijs ruim de tijd om een kijkje te nemen op verschillende scholen en ontdek zo wat je écht jouw voorkeur heeft.

Waarom is dit belangrijk? Heel simpel: de mogelijkheden zijn er en het zal je, vooral in de beginmaanden, heel veel voordeel brengen.
Er komt namelijk veel op je af als je als leraar begint. Je moet wennen aan een heel andere werkomgeving, doelgroep, ritme en niet onbelangrijk: Je leert een totaal ander beroep. Een beroep dat komt met ervaring.

Als jouw eerste ervaring(en) dus niet al te best zijn omdat je misschien de verkeerde keuzes hebt gemaakt, heeft dat misschien als resultaat dat je al stopt met het hele avontuur voordat je echt bent begonnen. Zonde, want misschien was het heel anders gelopen als je terecht was gekomen bij een school die echt bij je past. In deze blog staan wat tips die je kunnen helpen bij het kiezen van een school.

In een tijd waar het lerarentekort steeds verder oploopt, met name voor de tekortvakken, heb je vaak meerdere opties om uit te kiezen. Hoe fijn is het dat je zelf de luxe hebt om te kiezen! Vooral in de grote steden staan scholen te springen om nieuwe mensen. Misschien kun je niet direct aan de slag voor het aantal uur dat jij wilt, maar kun je alvast beginnen met ‘meekijken’ en zo doorgroeien. Scholen kunnen altijd extra handen gebruiken. Niet alleen voor lessen, maar ook voor bijvoorbeeld ondersteunende werkzaamheden zoals bijles. Een perfecte manier om je alvast in het schoolleven onder te dompelen.

Het is nu juni en traditioneel zijn de laatste paar maanden van het schooljaar (april, mei en juni) een toptijd wat vacatures betreft. Deze tijd van het jaar, als scholen proberen de formatie rond te krijgen, is dus hét moment om op zoek te gaan naar een school die bij jou past. Docenten hebben misschien een andere baan gevonden, gaan minder werken of vallen uit. Maak hiervan gebruik, want in de beginmaanden van het schooljaar is het vaak wat lastiger om een baan te vinden. Daarnaast is het fijn om juist net even voor de zomervakantie te beginnen om zo vast kennis te maken met het team en te weten wat je het komende schooljaar kan verwachten. Wees kritisch en kijk naar wat jij wilt, want nogmaals: vaak is de keuze aan jou. Dit is een luxe die je in andere beroepen niet snel zult vinden!