Hoe kies je een school die bij je past? | Leraar van Buiten

 

Hoe kies je een school die bij je past?

Hoewel ik nog maar sinds augustus 2021 in het onderwijs werk, heb ik toch al verschillende scholen vanbinnen gezien. Door uitzendwerk kreeg ik namelijk de kans om op verschillende plekken aan de slag te gaan.
Op de school waar ik nu werk ben ik het zij-instroomtraject gaan doen; hier zal ik voorlopig blijven. Ik heb het hier prima naar mijn zin, omdat ik door de uitzendervaring merk dat ik op mijn plek ben op deze school.

Misschien denk je er helemaal niet over na om een school te kiezen die bij je past. Als je – net als ik – dacht dat alle scholen wel een beetje op elkaar lijken, dan heb je het mis. Ook is het wat mij betreft geen goed idee om alles maar aan te pakken, omdat je nu eenmaal snel aan het werk wilt en slechts een ‘beginner’ bent. Met geduld en een beetje inzet kom je gegarandeerd ergens aan de slag waar jij dat wilt. Maar wat is het belangrijkste waarop je moet letten tijdens het zoeken naar een school?

Allereerst is het belangrijk om te letten op de begeleiding. Als zij-instromer zul je vooral in het begin veel vragen hebben en dan is het belangrijk dat de lijntjes kort zijn. Er zijn zelfs scholen die jaarlijks nieuwe zij-instromers aannemen en dus veel ervaring hebben met hun begeleiding.

Daarnaast moet het type school bij je passen. Over het algemeen is een school in een drukke, grote stad heel anders dan een school in een dorp. Als je van diversiteit en een dynamische omgeving houdt dan zit je in de stad vaak beter op je plek. En wat de grootte betreft? Er zijn scholen met 300, 1.000 of zelfs 1.500 leerlingen. Hou je van kleinschalig, een werkomgeving waar iedereen elkaar kent, of meer van groot en iets meer anonimiteit?

Ook het verschil tussen leerlingen en niveaus is enorm. Lesgeven aan een havo- of vwo-klas is iets totaal anders dan aan bijvoorbeeld een vmbo-klas. Er zijn zelfs speciale vmbo-scholen waar de klassen een stuk kleiner zijn en de lesstof minder omvangrijk en eenvoudiger. Minder toetsing betekent dat je minder tijd kwijt bent aan het voorbereiden van toetsen en nakijken, maar meer tijd en energie steekt in klassenmanagement en je relatie met je klas. Het is maar net waar je van houdt. Ben je een prater en graag de halve les aan het woord, of meer een doener? In het eerste geval ligt het havo of vwo meer voor de hand, in het tweede geval het vmbo.

Als laatste is natuurlijk de bedrijfscultuur van de school belangrijk. Hoe gaat men met elkaar om, is er een bepaalde hiërarchie? Hoeveel vrijheid krijg je in je werk? Zit je vast aan regels of mag je vooral je eigen koers bepalen?

Je school is een plek waar je veel tijd zult doorbrengen. Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk dat je er met plezier naartoe gaat!