Patricia Breederland-Molengraaf over haar overstap naar het onderwijs | Leraar van Buiten

 

 

Kies voor het onderwijs vanuit een intrinsieke motivatie

Het voelt misschien al een tijd geleden, maar de lockdowns hebben veel mensen aan het denken gezet. Zo ook Patricia Breederland-Molengraaf die na jarenlang werkzaam te zijn geweest binnen het bedrijfsleven het roer omgooide en aan de slag ging binnen het mbo.

‘Na een carrière bij verschillende bedrijven en branches zat ook ik tijdens de lockdowns thuis gekluisterd achter mijn laptop. Online werken en vergaderen verkleinde mijn wereld. Het paste niet bij mij. Ik wil indrukken opdoen, naar buiten en mensen ontmoeten. Het onderwijs trok me en ik heb onderzocht wat de mogelijkheden waren.

Leraar van Buiten heeft mij goed geholpen tijdens het oriëntatieproces. Door de online workshops en trainingen heb ik kunnen proeven aan het docentschap. En door de profielenwebsite van Leraar van Buiten heb ik snel een baan gevonden.

Ik heb gekozen voor het mbo, omdat de overstap naar het mbo gemakkelijker te nemen is dan bijvoorbeeld naar het voortgezet onderwijs. Het traject is korter en daardoor kon ik sneller aan de slag. En het onderwijs heeft me gebracht wat ik zocht. Ik sta heel de dag aan, leer elke dag en ontmoet diverse mensen.

Over mijn eerste keer voor de klas staan kan ik ook heel kort zijn. Vreselijk. Dat is het ook het eerlijke verhaal. Ik wilde het eigenlijk te perfect doen, maar dat kan natuurlijk niet als je aan iets nieuws start. Het is een zoektocht waarin je elke keer stappen zet.

Voor mensen die mogelijk de overstap willen maken heb ik een aantal concrete tips. Kies alleen voor het onderwijs vanuit een intrinsieke motivatie. Neem zelf het initiatief en vraag door. Durf ook nee te zeggen. Zeker als nieuwe leerkracht kan de werkdruk je overvallen. En tot slot, start niet direct als fulltimer. Je hebt echt tijd nodig om je lessen voor te bereiden en om te verwerken wat je hebt geleerd.

Ik ben ontzettend blij met mijn overstap en leer nog elke dag. Ik heb ook ambities. Nu ben ik docent Nederlands, maar ik wil eigenlijk aan de slag als docent Spaans. En ik wil ook meer gaan doen met het begeleiden van stagiaires, zodat ik de wereld nog dichter bij het onderwijs kan brengen. Dat is ook zo mooi van het onderwijs. Je kunt meer dingen doen dan alleen voor de klas staan. Je kunt taken en rollen met elkaar combineren.’

Patricia Breederland-Molengraaf is werkzaam als docent Nederlands bij Zadkine. Wil je ook ontdekken of het onderwijs bij jou past? Schrijf je dan nu direct in voor een informatiebijeenkomst.