'Op verschillende scholen de sfeer proeven is gewoon heel waardevol' | Leraar van Buiten

 

 

'Op verschillende scholen de sfeer proeven is gewoon heel waardevol'

Steeds meer mensen zoeken een baan met (maatschappelijke) impact. Een baan waarin ze écht iets kunnen betekenen. Luuk van Hees werkte meer dan 18 jaar als technisch ontwerper bij verschillende commerciële bedrijven. Een goede baan, maar Luuk wilde iets anders. In 2021 is zijn zoektocht gestart en inmiddels staat Luuk voor de klas als docent natuurkunde. 

‘In de lockdown ben ik gestart met de ‘onderwijs safari’ zoals ik dat zelf noem. De zoektocht wat er mogelijk is binnen het onderwijs. Ik ben gestart met een online introductiecursus ‘wie heeft er zin in lesgeven?’ gegeven door Arend Jan Zwarteveen.  

Ik was enthousiast en heb op verschillende scholen ‘meegekeken’. Heel waardevol, want ik kon gelijk de sfeerproeven op verschillende scholen. Ik vond relatief snel een baan, via de profielenwebsite van Leraar van Buiten, en startte nagenoeg tegelijk met mijn opleiding. Een pittige combinatie waar ik ook later op terug ben gekomen. Ik heb de opleiding tijdelijk opgeschort en na zes maanden weer opgepakt. Mijn advies voor andere zij-instromers is dan ook, kies voor een rustige opbouw. 

Het verschil met de commerciële wereld ten opzichte van het onderwijs vind ik de directe en warme betrokkenheid van collega’s. Ik word echt gezien. Daarnaast is het heel mooi om met jonge mensen te werken. Ik blijf er zelf ook jong door en ik zie ze letterlijk voor mijn eigen ogen verder ontwikkelen. Prachtig. 

Voor nieuwe zij-instromers zou ik willen zeggen. Maak je niet gek! Het hoeft echt niet vanaf de eerste dag perfect. Leerlingen zijn heel vergevingsgezind en het is echt niet erg als het een keer minder goed gaat. Daar leer je van.”

Inmiddels werkt Luuk zowel bij Lyceum Ypenburg en het Christelijk College de Populier. Beide in Den Haag. Wil jij ook ontdekken of het onderwijs mogelijk bij je past? Schrijf je in op deze website.