Karel Nijman over zijn overstap naar het onderwijs | Leraar van Buiten

 

 

"Het is geweldig om voor deze jongeren iets te kunnen betekenen."

Sinds twee jaar is Karel Nijman docent Engels aan het Johan de Witt scholengroep in Den Haag. Hij geeft les aan jongeren die net in Nederland wonen en op dit moment nog niet of nauwelijks de Nederlandse taal spreken. Het zogenoemde ISK-onderwijs.

“Tijdens mijn studie journalistiek heb ik op een middelbare school in India Hindi-les gevolgd en als tegenprestatie Engelse les gegeven. Zo kwam ik in aanraking met het onderwijs. Na mijn studie heb ik in India gewerkt als radiodocumentairemaker. Toen ik op een later moment de overstap maakte naar China om Mandarijn te studeren, ben ik daar ook Engelse les gaan geven. Ik vond dat ontzettend leuk om te doen.

Na mijn reizen keerde ik terug naar Nederland en heb ik goed nagedacht over mijn toekomst. Ik houd van verschillende mensen en culturen, dus een studie antropologie heb ik serieus overwogen. Toch heeft de nieuwsgierigheid naar het onderwijs gewonnen.

Ik ben gestart met het traject van Leraar van Buiten en heb ik rondgesnuffeld op diverse scholen. Zelfs op mijn eigen middelbare school, een mooie ervaring. Op advies van Leraar van Buiten kwam Johan de Witt op mijn pad. Het voelde gelijk goed, als een warm bad. Ik heb heel wat moeite gedaan om hier als zij-instromer aan de slag te gaan, maar het is gelukt en ik voel me nu helemaal op mijn plek.

Het is geweldig om juist voor deze specifieke doelgroep, jongeren die net in Nederland zijn en de Nederlandse en vaak ook Engelse taal én cultuur nog eigen moeten maken, iets te kunnen betekenen. Het is wel echt een ander tak van sport dan ‘regulier’ onderwijs, het moet je liggen. Ik raad dan ook iedereen aan om je breed te oriënteren. Bezoek diverse scholen, juist ook scholen die wellicht niet direct bovenaan je lijstje staan. En realiseer je daarbij dat de overstap naar het onderwijs echt iets van je vraagt. Studeren en werken in combinatie met je thuissituatie kan erg uitdagend zijn. Desondanks gaat er niets boven het gevoel dat je iets kunt doen om een ander vooruit te helpen.”