“Ik wilde uit het kantoorleven en meer voldoening halen uit mijn werk” | Leraar van Buiten

 

 

“Ik wilde uit het kantoorleven en meer voldoening halen uit mijn werk”

Na ruim 20 jaar werkzaam te zijn geweest in de ICT is Pim Struik dit schooljaar gestart als docent natuurkunde op het Stanislascollege in Delft. Een behoorlijke stap, die begonnen is met het geven van een aantal ICT-lesjes op de basisschool van zijn dochter.

“Met plezier heb ik gewerkt in de ICT, als projectleider heb ik een bijdrage mogen leveren aan mooie projecten. Zowel in Nederland als internationaal. Ik heb veel gereisd voor mijn werk, maar op een gegeven moment wilde ik iets anders. Uit het kantoorleven. Een baan met meer persoonlijk contact en waar ik meer voldoening uit kon halen. Het leek me erg mooi om de volgende generatie iets te leren. Ik had al een paar ICT-lesjes gegeven op de basisschool van mijn dochter en ik wilde onderzoeken of een baan in het onderwijs bij mij zou passen.

Ik heb oprecht getwijfeld tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Ik heb diverse scholen bezocht. Echt een tip voor wie start met de oriëntatie. Kijk welke school bij je past en probeer bijvoorbeeld eens een gastles te geven; scholen staan daar vaak wel voor open. Uiteindelijk heb ik voor het voortgezet onderwijs gekozen, omdat de lesstof voor mij persoonlijk interessanter is om te geven.

Leraar van Buiten heeft mij goed geholpen tijdens mijn oriëntatie. Na het volgen van een informatiebijeenkomst, diverse themabijeenkomsten en schoolbezoeken heb ik de drie daagse training ‘Zin in lesgeven’ gevolgd. Dat vond ik een hele praktische en fijne training waar ik direct iets mee kon.

Ik geef nu les in de onderbouw en het leuke daaraan is dat de jongeren in een fase zitten tussen kind en jong volwassen. Je ziet ze echt veranderen. Ontzettend mooi om te zien.

Concrete tip voor wie nu een baan zoekt; vraag in het sollicitatiegesprek wat de cultuur is op de school wat betreft het delen van lessen en ander ondersteunend materiaal. Zeker als startende docent is het heel prettig als je geïnspireerd kunt worden door lessen van collega’s met meer ervaring.”