‘Dagelijks ervaar ik nieuwe dingen Het is gezond om een keuze te maken voor een ander vak’ | Leraar van Buiten

 

 

‘Dagelijks ervaar ik nieuwe dingen
Het is gezond om een keuze te maken voor een ander vak’

Sinds dit schooljaar werkt Erik Kleijn als docent wiskunde op het Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL) in Den Haag. Daarvoor was hij werkzaam is een totaal andere branche. Binnen de olie- en gasplatforms reisde hij de gehele wereld over. Tijdens de coronaperiode kwam zijn werk, voor een groot deel, stil te liggen. Erik besloot het over een andere boeg te gooien en maakte de overstap naar het onderwijs.

“Het was toen niet meer mogelijk om te reizen voor mijn werk. Alles verliep via laptop en teams. Ik werd daar niet gelukkig van en besloot om me te oriënteren op iets anders. Tijdens de lockdowns heb ik mijn kinderen geholpen tijdens thuisonderwijs periode. Dat was voor mij de start om me te oriënteren op het onderwijs.

Met mijn achtergrond en afgeronde opleiding bij de TU was het mogelijk om eerst te starten met een educatieve module (minor). Dit heeft ervoor gezorgd dat ik al heel snel voor de klas kon staan. Om de volgende stap te maken ben ik nu bezig met een schakelprogramma van Beta4all. Het platform voor aspirant-bétaleraren en een verdieping voor zittende leraren. Dit ter voorbereiding om mijn 1e-graads bevoegdheid te halen.   

Ik ben nog steeds heel enthousiast over het onderwijs. Het is mooi om jonge mensen vooruit te helpen. Het is geweldig als een leerling de stof ‘ineens’ snapt, dat geeft veel voldoening. Het is, naar mijn mening, ook gezond voor je geestelijke gezondheid om een nieuw vak te leren. Dagelijks ervaar ik nieuwe dingen. En ik ben toch een beetje baas in mijn eigen klas. In de les krijg je de ruimte om te ontdekken wat werkt. Je moet gebruik maken van je eigen creativiteit en vindingrijkheid.

Werken in het onderwijs is prachtig, maar kent natuurlijk ook de nodige uitdagingen. Als ik terugkijk naar mijn eerste periode, dan realiseer ik me nu dat ik ‘te hoge’ verwachtingen had. Ik wilde gewoon te veel in één les. Het is best intens om les te geven, je staat 50 minuten aan en na die 50 minuten start een nieuwe les. Elke keer moet je leerlingen mee en enthousiast krijgen.  

Voor mensen die mogelijk een overstap overwegen zou ik adviseren, kijk goed wat er mogelijk is met opleidingen. Er zijn soms meerdere wegen mogelijk, kies wat het beste bij jou past. Start niet direct in een fulltime functie, vind eerst jouw plek binnen het onderwijs. Ik maakte me vooral zorgen of ik voldoende uren kon maken, maar ik heb ervaren dat dat geen enkel probleem is. Wat nog wel een uitdaging kan zijn dat is het salaris. Ik ben er zelf op achteruitgegaan. Onderzoek goed wat er mogelijk is en welke consequenties jij kunt aanvaarden. En tot slotte praat veel met collega’s over het vak. Het is leerzaam om succesverhalen met elkaar te delen, maar het kan ook geweldige inzichten geven als je juiste moeilijke ervaringen met elkaar kunt delen.”

Wil je zelf starten met jouw oriëntatie op het onderwijs?
Meld je nu direct aan voor een online informatiebijeenkomst.