Pieter, nu leraar wiskunde

"Je krijgt het niet cadeau"
portret pieter

Pieter stapte al tien jaar geleden over van de commerciële wereld naar het voortgezet onderwijs als wiskundeleraar.

Proberen
Pieter: 'Ik heb civiele techniek gestudeerd, en werkte bij een commercieel bureau waar ik trainingen verzorgde voor volwassenen. Dat was leuk, maar daar kwam vanaf 2009 de klad in. Onderwijs vond ik altijd al interessant, en ik dacht: laat ik het maar eens proberen. In plaats van “strak in het pak” en elke dag gladgeschoren naar het werk, ging ik nu – casual gekleed – met jongeren om. Dat beviel me goed, en daarom ik volgde na het eerste jaar dan ook de lerarenopleiding aan het ICLON in Leiden.

Nog steeds oefenen
'Al tijdens de studie beleefde ik mooie momenten met de leerlingen. Je moet ze wel voor je winnen. Ik ben nu elf jaar leraar, en oefen nog steeds met: “Hoe ga ik iets vertellen?”

'Geef het eerste jaar alleen maar les'
'Overstappen naar het onderwijs is niet makkelijk; je krijgt het niet cadeau. Je moet goed kunnen plannen en “nee”-zeggen als je begint als zij-instromer. Geef bijvoorbeeld het eerste jaar alleen maar les; doe geen andere dingen in de school.

Salaris
'Financieel betekende de overstap een stap terug. Maar ik koos met mijn hart, en heb die inkomensteruggang geaccepteerd. Inmiddels zit ik weer heel goed op niveau met m’n salaris.
Dus denk je dat je een klik hebt met jongeren, dan kan het beroep van leraar zeker wat voor je zijn!'