Lerares Debbie over snuffelstagiair Meral

"Meral maakte goed contact met de leerlingen!"
Debbie Walraven, vmbo-docent op Helinium

Iedereen die haar of zijn huidige baan wil opzeggen om leraar te worden in het voortgezet onderwijs, kan eerst een snuffelstage lopen op een school in de omgeving. Meral, leerkracht op een basisschool in Hellevoetsluis, deed dat op scholengemeenschap Helinium. Lerares Debbie Walraven begeleidde deze snuffelstage. Debbie Walraven is vmbo-docent op Helinium; ze geeft de vakken Nederlands en wiskunde aan leerlingen uit leerjaar 1, 2 en 3.

‘Meral overweegt over te stappen. Vóór ze aan een verkorte lerarenopleiding begint heeft ze een dagje meegedraaid met mij. Het was een volle dag met zes lesuren, waarin ze alle klassen heeft gezien bij mijn lessen Nederlands en wiskunde. De lessen verliepen heel divers. Ik had bijvoorbeeld ook een tweede klas waarin de mentor iets kwam vertellen, namelijk dat hij stopt omdat hij een andere baan heeft gekregen. De leerlingen waren hierdoor “van de leg”, de les verliep compleet anders. Zo kon Meral zien dat je flexibel moet zijn als leraar. Ook zag ze hoe het leerwegondersteunend onderwijs – lwoo, dat officieel niet meer bestaat – eruitziet: klassen met 13 leerlingen die extra zorg krijgen. Dat was leuk voor haar. Zij is namelijk juist een heel ander systeem gewend, met 54 leerlingen en open wanden.
Meral kwam ook in contact met leerlingen; ze liep net als ik actief rond toen de leerlingen na de instructie zelfstandig werkten.

We hebben aan het eind van de dag een gesprekje gehad, ook over de verkorte lerarenopleiding, want die heb ik toevallig ook gedaan toen ik zeven jaar geleden overstapte uit het basisonderwijs. Ik kon Meral vertellen dat het niet zomaar iets is: het is best een serieuze opleiding. In de pauze hebben we in de personeelskamer gezeten en heb ik Meral voorgesteld aan de collega’s.
Ze heeft ook nog gesproken met schoolopleider Sjoerd Hoekstra en met onze rector. Natuurlijk zijn niet al haar vragen in één dag beantwoord. Als ze wil kan ze nog eens een snuffeldag hier doen.
Het is belangrijk dat ze een goed beeld krijgt van het werk en dat ze affiniteit voelt met de doelgroep. Vijftien- of zestienjarige jongens op ons vmbo met techniek zijn anders dan basisschoolleerlingen! Ligt die leeftijdscategorie haar? En welk vak wil ze geven?

Volgens mij vond Meral het heel leuk. Ze maakte ook goed contact met de leerlingen – in de pauze kwam ze veel oud-leerlingen tegen in de aula, en die vielen haar om de nek. Of ze daadwerkelijk overstapt kan ik niet natuurlijk niet zeggen, dat is afhankelijk van een aantal factoren. Ik hoop dat ze het doet!’