Khadija, cursiste Zin in Lesgeven

'Werken met pubers geeft mij positieve energie'
Khadija

Jeugdverpleegkundige Khadija is al een aantal jaren werkzaam in de zorg. Ze heeft een baan met een breed scala aan taken, variërend van het volgen van de ontwikkeling van baby’s tot voorlichting geven aan pubers op school over onderwerpen als sociale media en seksualiteit. Ze geniet van haar werk: ‘Iedere dag is anders’. Het volgen van de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 18 jaar vindt ze erg boeiend. Toch merkt ze dat ze toe is aan iets nieuws. Veel in haar huidige werk doet ze op de automatische piloot; de uitdaging is er vanaf. Daarom vroeg ze zich al een poosje af: Wat vind ik leuk, hoe wil ik verder?
Ze merkte dat het werken met pubers haar positieve energie geeft en dat ze het leuk vindt om haar vakkennis over te dragen. Daarom kwam ze uit bij het onderwijs als mogelijke nieuwe sector. Een vriendin wees haar op het programma van Leraar van Buiten, en zo ging het balletje rollen.

Steeds enthousiaster
Khadija meldde zich aan voor een online voorlichtingsmeeting. Daarna volgde ze een verdiepende workshopavond en de driedaagse training Zin in Lesgeven.
Ze vertelt: ‘Het aanbod van Leraar van Buiten zit goed in elkaar, en ik werd tijdens de online meetings steeds enthousiaster door de sprekers. Vooral van Zin in Lesgeven heb ik veel geleerd. De trainer is een ervaren en onwijs goede docent, hij zorgde ervoor dat het geen minuut saai is geworden. Hoewel we best lang achter de computer zaten, waren de drie trainingsdagen heel interactief, ook door het werken in groepjes. Ik werd ook hierdoor steeds enthousiaster.

Hybride docent
'Ik ben nu aan het solliciteren als docent verpleegkunde op een mbo. Er zijn best veel vacatures, maar ik heb ook mijn eisen. Ik wil namelijk niet te ver reizen en niet meteen volledig overstappen. Misschien is het hybride-docentschap wel een goed begin. Dan blijf ik met één been in de praktijk staan. Dat kan voor beide partijen voordelen hebben. Een docent die al lang niet meer in de zorg werkt, weet soms niet meer hoe het dagelijks leven eruit ziet. Bevalt het hybride docent-zijn, dan stap ik misschien wel helemaal over.

Twee drukke jaren
'Wat ik me ook realiseer is dat ik nog veel moet leren, en dat dat lastig zal zijn. In mijn huidige baan ben ik ’s avonds klaar, maar als docent moet ik ’s avonds lessen voorbereiden. Als ik dan ook nog mijn pedagogisch-didactisch getuigschrift (PDG) moet halen, worden het twee hele drukke jaren. Het zal pittig zijn, maar dat moet ik ervoor over hebben!’

Khadija heeft inmiddels een parttime baan in het hbo.