Gert-Jan, nu economie-leraar

“Deze keus heeft mijn leven verrijkt”
portret Gert-Jan

Gert-Jan was business controller, maar hij wilde meer met mensen bezig zijn. Hij is nu economiedocent op een vmbo-school.

Sfeer proeven op school
Gert-Jan vertelt: ‘Ik was business controller bij een groot familiebedrijf dat werd overgenomen door Amerikanen. Bij de uitvoering van grote projecten bereidde ik mensen voor op veranderingen in cultuur en manieren van werken. In mijn achterhoofd speelde het idee om verder te gaan op dat gebied.
Een kennis uit het onderwijs nodigde me uit om eens achter in de klas te komen zitten en sfeer te proeven op haar school. Dat deed ik twee dagen, en het was leuk!

Studiebelasting
'Ik ging de lerarenopleiding economie volgen. Na wat overleg kreeg ik vrijstellingen voor een groot deel van de economievakken. Om de maand ging ik twee avonden of één avond naar school, en deed daarnaast nog een dag zelfstudie per week. Het pedagogisch-didactische deel was voor mij helemaal nieuw. Toch bleek de studiebelasting goed te doen. Om de studie te kunnen combineren met mijn drukke privéleven, ging ik een dag minder werken.

Begeleider
'Ik liep ook stage, op het vmbo in de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg. Dat niveau was ik niet gewend. De docent die me begeleidde had er veel lol in en kon goed schakelen met de leerlingen. Dat hielp me.
Aan het eind van het vierde stagejaar heb ik “ja” gezegd tegen het aanbod om op mijn stageschool te komen werken. Ik heb er geen moment spijt van gehad, deze keus heeft mijn leven enorm verrijkt.

'Overstap leverde me veel op'
'Ik vind dat je op latere leeftijd goed in staat bent om zo’n carrièreswitch te maken. Ik ben wat in salaris achteruitgegaan, maar het leverde me ook veel op: kortere werkdagen en een geregelder leven.
Bovendien begreep ik mijn drie puberkinderen – inmiddels volwassen – beter, doordat ik me verdiepte in pedagogische zaken. Ik kon anders naar hun ontwikkeling kijken, kon beter relativeren als het eens lastig was, en kon hun gerichter steunen als het nodig was.
Door de overstap naar het onderwijs heb ik mij in de breedte kunnen ontwikkelen, precies wat ik wilde!’