Adalgizia, cursiste Zin in Lesgeven

"Ik heb mijn roeping gevonden!"
Adalgizia 300x309

Adalgizia Delgado volgde in februari 2020 de driedaagse cursus Zin in Lesgeven, een training om kennis te maken met de ins en outs van het beroep van leraar. Inmiddels is ze een paar uur per week aan de slag als onderwijsassistent voor het vak Frans. ‘Ik heb mijn roeping gevonden!’

De Rotterdamse Adalgizia Delgado heeft verschillende banen gehad, zowel op commercieel als sociaal terrein. Ze volgde verschillende opleidingen, waaronder twee jaar de lerarenopleiding Frans. De laatste jaren was ze trainer/coach. Ze is toe aan een tweede carrière, zegt ze.

'Alles kwam bij elkaar'
‘Ik heb veel meegemaakt en veel aan zelfreflectie gedaan. Nu wil ik er met die bagage krachtig zijn voor anderen. Voor welke anderen, vroeg ik me af. Het antwoord weet ik nu: voor jongeren! Ik bedacht namelijk dat ik veel respect en bewondering heb voor leraren; ik zag hoe ze met mijn eigen kinderen omgingen en wat ze wilden overbrengen. En ik vond dat ik er klaar voor was. Ik heb liefde voor jongeren. Ik wil weten wie ze zijn, wat ze willen bereiken, en ik wil hen inspireren, motiveren en steunen. Ook heb ik zin en openheid om van hén te leren. In het onderwijs kan ik alle aspecten van mezelf kwijt: het moederlijke en het coachende.
Na de informatieavond Leraar van Buiten in Hoogvliet deed ik een snuffelstage op een vmbo-school. Daarna volgde ik de training Zin in Lesgeven. Het klikte gewoon. Toen ik een klein lesje Frans had gegeven op de tweede dag, barstte ik tijdens het kringgesprek over hoe het beviel, in tranen uit. Ik had mijn roeping gevonden. Alles kwam bij elkaar, alles beviel mij, ook het voorbereiden. Dat is me nog niet eerder gebeurd!’

Op de diagonaal gaan staan
Nu Adalgizia onderwijsassistent is, heeft ze veel aan de praktische tips uit de cursus. Meteen de eerste dag al. Bijvoorbeeld: op de diagonaal gaan staan in de ruimte, en: namen van leerlingen snel leren kennen. Leerlingen een hand geven bij binnenkomst, en letterlijk zorgen voor een goed klasseklimaat door even te luchten. Het belangrijkste uit de compacte – maar intensieve – cursus vindt Adalgizia dat de docent ‘het vuur voor het leraarschap’ overbrengt.

'Maak het verschil'
Ze roept leeftijdgenoten op: ‘De jeugd heeft de toekomst. Denk niet aan rijkdom, maar zet je in voor de maatschappij waarin je kinderen en kleinkinderen leven. Zorg er bijvoorbeeld voor dat kinderen met een mes in de hand chirurg worden, in plaats van iemand neersteken. Jij kunt het verschil maken, met liefde!’

Wat is Zin in Lesgeven?

Zin in Lesgeven is een training om kennis te maken met de ins en outs van het leraarsberoep. Ingegaan wordt op het primaire proces van het leraarschap: lessen voorbereiden en uitvoeren, de (lastige) klas, de leerling aan het werk en met leerlingen omgaan.
De samenwerkende organisaties achter Leraar van Buiten in Den Haag, Rotterdam, Rijnmond en Groene Hart bieden de training aan in het kader van de werving van zij-instromers voor tekortvakken.