Zij-instromer Ed surveilleert voor het eerst

Hoe vergaat het een second career teacher in de praktijk? Daarvan geeft Ed Izeren een levensechte indruk in zijn boekje 'Klassikul'. Dit is een bundel korte verhalen over de periode waarin register-belastingadviseur Ed Izeren de eerste stappen als zij-instromer zette op zijn oude middelbare school in Den Haag. Hieronder volgt een exclusieve publicatie van een hoofdstuk.

Surveilleren

De afgelopen maanden heb ik veel dingen voor het eerst in mijn leven gedaan. Nederlands doceren, toetsen nakijken, leerlingen laten nablijven, een maand geen alcohol. De eerste drie smaken naar meer. Ik heb enorm veel plezier in mijn nieuwe leven in het onderwijs. School is zoveel dynamischer dan een accountantskantoor: er blijkt toch leven voor de dood te zijn!
Als kers op de taart mocht ik deze week ook nog eens voor het eerst surveilleren bij een toets van 2 havo. Maar dat is leuk zeg: betaald verplicht niets doen in een klas die voor de verandering eens helemaal stil is! En een meisje dat zegt “Meneer, ik vind uw schoenen leuk”. Kan ik hier alstublieft een fulltime job van maken?
De werkelijkheid bleek toch iets ingewikkelder. Het begon met het ventje dat mijn nagenoeg meetkundig geïsoleerde tafelopstelling in de war schopte door zijn tafeltje tien centimeter op te schuiven richting buurman. Hadden we hier te maken met de eerste verkennende handelingen in het kader van een afkijkoperatie? Vervolgens stak de jongen het verst achterin de klas zijn vinger op, waarop ik in stilte en met ingehouden buik naar hem toe zigzagde om zijn vraag te beantwoorden: of hij het nietje in de opgave eruit mocht halen! Zucht!
Terug op mijn plaats ging ik een beetje op mijn telefoon zitten kijken. Dat werd mijn basishouding: een beetje
swipen, een beetje de klas inkijken en een beetje gezag uitstralen. Een klein kereltje lag met zijn voorhoofd op en zijn handen onder tafel. Zat hij onder tafel op een spiekbriefje te kijken? Nee, zijn handen waren leeg. Tien minuten later lag zijn hoofd op zijn armen. Ik had hem nog geen woord op papier zien zetten. Zijn achterbuurman zat ook alleen maar om zich heen te kijken. Was hier iets gaande? Ik besloot hun in de gaten te blijven houden en appte een berichtje aan een vriendin die al jaren in het onderwijs zat: “Bizar, ik surveilleer een toets NL van 2 havo. Daar zit een ventje dat helemaal niets doet behalve met zijn hoofd op tafel liggen. Die heeft dus een 1 te pakken straks.” Ik kreeg een tranende smiley terug.
Een klein kwartier voor het einde vroeg de jongen vlak voor mij of hij al weg mocht, want hij was klaar. Nee dus. Van andere docenten mocht het wel volgens hem. Vijf minuten later moest hij plassen. Dat vond ik als invoelend prostaatlijder een lastige. Maar mijn instructies waren duidelijk: zitten blijven tot het einde! Ik gaf hem een tijdschrift om de tijd door te komen.    
Toen ik de toetsen ophaalde bleek het slapende mannetje toch wat opgeschreven te hebben. Hij was misschien gewoon heel snel klaar. Binnenkort toch eens informeren bij zijn docent wat hij er van gebakken heeft. De jongen met de hoge nood stormde niet onmiddellijk naar de wc, dus ik hoef de volgende keer geen luiers mee te nemen. En tenzij ze allemaal meesterspiekers zijn heeft er volgens mij niemand afgekeken.
Volgens mij ben ik geslaagd voor mijn eerste toets surveilleren…

 
Ed Izeren

Cover Klassikul


Bestellen
‘Klassikul’ (84 p.) is te bestellen bij de auteur, Ed Izeren, via e-mail, onder vermelding van je naam, adres en 06-nummer. Betalen kan dan simpel met een Tikkie of betalingsverzoek.
Kosten voor 1 exemplaar: € 7,50 + € 3,40 verzendkosten = € 10,90.
Voor bestellingen van meer dan 50 exemplaren geldt een staffeltarief.
N.B. De voorraad is beperkt.