Ook welkom met praktijk-ervaring in beroep

Er is in het mbo en vmbo ook behoefte aan leraren in de beroepsgerichte vakken.

Dat wil zeggen: aan mensen die mogen lesgeven in profielen als Produceren, installeren en energie (PIE), Dienstverlening en producten (DNP) en Groen.

De opleidingsroutes verschillen van die voor de gewone vakken in het voortgezet onderwijs.

- Als je een mbo-4 diploma hebt in een technische richting, dan kun je de associate degree (AD) of de bachelor leraar Technisch Beroepsonderwijs volgen. De AD duurt in principe 2 jaar, de bachelor is 4 jaar.

- Als je een technische studie op hbo-niveau hebt afgerond, dan kun je zij-instromer worden bij de lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs (TBO). De opleiding duurt circa 2 jaar en sluit af met een tweedegraads bevoegdheid.

- Als je een mbo-4-diploma hebt in de richting Installatietechniek, Elektrotechniek of Motorvoertuigentechniek, dan kun je meedoen aan het zij-instroomtraject om les te geven in de vmbo-richtingen PIE en Mobiliteit en Transport.

Het zij-instroomtraject houdt in dat je een geschiktheidsonderzoek doet, en daarna de (maatwerk-) lerarenopleiding volgt en tegelijk werkt op school. Rond je deze opleiding af binnen 2 jaar, dan ben je tweedegraads bevoegd en mag je lesgeven in het vmbo en mbo.

Een afgeronde hbo- of universitaire opleiding is voor deze specifieke trajecten dus niet nodig.

- Je kunt ook een Pedagogisch-Didactisch Getuigschrift (PDG) behalen. Dit opleidingstraject van 18 maanden leidt tot een bekwaamheid voor lesgeven in het mbo (geen bevoegdheid).
Klik hier voor meer informatie.

- Verder kun je eerst onderwijsondersteuner worden in het mbo of in het vmbo, via een associate degree (AD) Educatief Professional Beroepsonderwijs, een traject van 2 jaar. Je geeft dan les in het mbo of vmbo onder verantwoordelijkheid van een bevoegd docent; dit is altijd in een beroepsgericht vak.