Aansluiting RAP-regio Rijnmond-Noord een feit

Sinds 1 december is Leraar van Buiten ook actief voor negen gemeenten in de regio Rotterdam en Den Haag van wie een aanvullende aanvraag is gehonoreerd in het kader van de regeling Regionale Aanpak Personeelstekort (RAP). Ook voor de 34 scholen in deze gemeenten (van 11 schoolbesturen_ zetten we ons in om het aantal zij-instromers te vergroten.

Voor de aanpak van personeelstekorten in het onderwijs heeft de rijksoverheid de afgelopen jaren een infrastructuur opgezet in de Regionale Aanpak Personeelstekort onderwijs (RAP). In de ‘schil’ om Rotterdam waren schoolbesturen in een aantal gemeenten nog niet bij een RAP aangesloten.
Vanaf de zomervakantie heeft oud-onderwijsdirecteur en -adviseur Ton Roelofs hard gewerkt om ook in deze gemeenten een RAP te realiseren. Eind november is de aanvraag door DUS-i goedgekeurd.
Omdat deze regio het programma van RAP Rijnmond overneemt is gekozen voor de naam Rijnmond-Noord.

De negen gemeenten waarop de aanvraag van Rijnmond Noord betrekking heeft zijn: Capelle aan den IJssel, Delft, Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Zuidplas. In deze regio zetten de scholen in op dezelfde programmalijnen als in RAP Rijnmond-West en Rijnmond-Oost. Het plan is te vinden via deze link.

Dit zijn de programmalijnen:
•    Versterken van zij-instroom (via Leraar van Buiten)
•    Korte metten maken met langstuderen in tekortvakken
•    Samen Opleiden en Inductie: vergroten instroom en begeleiding jonge en startende leraren
•    Strategisch HR-beleid en professionaliseringstrajecten voor leraren en ondersteunend personeel
•    Anders organiseren: een andere onderwijsorganisatie biedt ruimte voor ontwikkeling van onderwijsloopbanen

Deze maand, december 2021, hebben de besturen van de deelnemende scholen met elkaar overlegd over de uitvoering van de plannen.