Algemeen
Wat je als leraar moet weten en kunnen, is vastgelegd in bekwaamheidseisen. Lees meer hierover via deze link.
Ja. Dat kan bijvoorbeeld in een gesprek met mensen van de Hogeschool Rotterdam
Of stel je vraag via ivl-assessmentcentrum@hr.nl
In welk schoolvak je kunt lesgeven met jouw hbo- of universitaire studie vind je in de verwantschapstabel op https://wetten.overheid.nl
(zie https://wetten.overheid.nl/BWBR0028148/2021-05-01, klik bij artikel 2 lid 2 op ‘bijlage’)
Misschien teleurstellend voor je, maar je moet in deze situatie toch de (deeltijd-)lerarenopleiding volledig volgen, behalve als je voor een technisch vak wilt instromen of voor het mbo een PDG wilt behalen.
Welke andere routes er zijn voor toekomstige leraren in de beroepsgerichte vakken in het vmbo en het mbo vind je op deze pagina.
Leg je diploma(‘s) voor aan Nuffic en laat deze organisatie dit (deze) waarderen. Daarna kunnen wij je verder adviseren.
Wil je meer weten over de zij-instroom in het technisch beroepsonderwijs
kijk dan op deze website van Hogeschool Rotterdam.
Nee, leeftijd is niet het belangrijkste. De vraag is: staat hier iemand die met de studenten om kan gaan? Is hij of zij enthousiast? Kun je in je biografie aantonen dat je met jongeren gewerkt hebt? Heb je ervaring als trainer en/of als coach? Heb je gastlessen gegeven? Dit soort informatie helpt om binnen te komen op een school.
Een baan vinden
In principe is het gewoon een kwestie van solliciteren. We komen er in de themabijeenkomst ‘Solliciteren als zij-instromer’ op 19 april 2022 op terug.
Als je de oriëntatie hebt gedaan, dan kun je ook op de kandidatenwebsite van Leraar van Buiten worden opgenomen.
Je kunt op Meesterbaan.nl een overzicht vinden in de sector voortgezet onderwijs, regio en de functie waarvoor je zoekt. Kijk ook op de vacaturepagina’s van de websites van grote schoolbesturen in de regio.
Grote schoolbesturen in Den Haag: Lucas Onderwijs, VO-Haaglanden
Grote schoolbesturen voor Rotterdam: BOOR, CVO, LMC-VO
Grote schoolbesturen voor Rijnmond: Galilei, ROOZZ, OSVS, CLD
Grote schoolbesturen voor Groene Hart: Scala, Scholengroep Spinoza, Scope scholengroep, Unicoz
Mbo-instellingen publiceren hun vacatures op de banensite.nl, indeed.com en op hun eigen websites.
Kijk bijvoorbeeld hier:
Regio Den Haag: ROC Mondriaan
Regio Rotterdam/Rijnmond: Albeda College, Zadkine, Techniek College Rotterdam, STC-Group
Regio Rijnmond: Da Vinci College
Regio Groene Hart: MBO Rijnland
Voor je voorbereiding op zo'n gesprek hebben we een handreiking gemaakt die je hier kunt downloaden.
Schoolleiders hebben zelf deze tips voor sollicitanten.
Dat kan zeker, als hybride docent. Meer hierover kun je hier lezen.
Arbeidsvoorwaarden
Op Onderwijsloket.com staat een overzicht van de salarisschalen in het voortgezet onderwijs en mbo. Bedenk wel dat dit fulltime salarissen zijn.
De salarissen moeten passen binnen de cao-schalen. In principe start je in een LB-functie. Een overzicht van de loonschalen vind je hier.
Het officiële zij-instroomtraject
Als officiële zij-instromer kom je uit een ander beroep, heb je een hbo- of universitaire opleiding afgerond en ben je benoemd als docent op een school. De school vraagt een assessment (geschiktheidsonderzoek) voor je aan bij een lerarenopleiding om vast te stellen of je voldoende geschikt bent om direct voor de klas te kunnen staan, of je daarnaast binnen twee jaar een bevoegdheid kunt halen en welke aanvullende scholing en begeleiding je nodig hebt. Naast je werk op school volg je een maatwerktraject aan een lerarenopleiding en je rondt dit binnen twee jaar af.
Wil je meer weten, kijk dan op de site van Onderwijsloket.com (ook voor het verschil tussen het zij-instroomtraject en een deeltijdopleiding).
Nee, dat doet de werkgever. Let op: voor het gesubsidieerde zij-instroomtraject moet je eerst een baan vinden, de werkgever geeft je op voor het assessment.
Het feitelijke geschiktheidsonderzoek duurt een of enkele uren, de gehele assessmentprocedure 8 tot 10 weken. Het komt wel eens voor dat dat iemand wordt afgewezen. Als je twijfelt, ga dan vooraf het gesprek aan met de hogeschool.
Ja, het is nodig, zodat je kunt aantonen wat je al kent en kunt.
De werkgever geeft je in september op, na het assessment kun je dan in februari met de opleiding starten. In september begin je dan dus met een nieuwe baan, in een nieuwe omgeving - dat kost de meeste mensen veel energie. Je hebt dan het eerste halfjaar om aan de school en de klassen te wennen, dat is geen verloren tijd.
Als zij-instromer ga je gelijk lesgeven. De opleiding volgt later, dat is best een zware taak. Je kan van tevoren wel wat vaardigheden opdoen door mee te lopen, een paar gastlessen te verzorgen, wat boeken te lezen, maar het vereist ook wat lef.
Vraag bij je sollicitatie wel naar de begeleiding en vraag daarop door.
Dat klopt. Als je je inschrijft voor een reguliere (deeltijd)opleiding, kun je twee jaar niet deelnemen aan een zij-instroomtraject.
Onderzoek eerst of zij-instroom mogelijk is. Als dat niet kan, dan valt die keuze af. Een belangrijke overweging is ook de ruimte die je hebt om te studeren. Een nieuwe baan en een studie die je in twee jaar moet afronden is geen geringe opgave, zeker als je nog een (jong) gezin hebt of zorgtaken voor familieleden.
Kijk ook eens naar de vakinhoud. Beheers je dat al grotendeels of moet je er nog heel veel voor doen? De vakinhouden zijn te vinden op www.10voordeleraar.nl
Tip: op deze pagina van de website Onderwijsloket.com wordt het verschil tussen deeltijd- en zij-instroomtraject duidelijk uitgelegd.
Lesbevoegdheid, lerarenopleidingen
Met een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid mag je alleen lesgeven in de onderbouw havo/vwo en vmbo-tl. Je mag géén lesgeven in vmbo-basis en kader, vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs) en vso (voortgezet speciaal onderwijs). Die mogelijkheid hebben volledig tweedegraads bevoegden wel.
Bij TU Delft komen hbo'ers alleen in aanmerking voor een tweejarige masteropleiding. Zij moeten daarvoor voldoen aan het universitair bachelor-niveau.
In Leiden verschilt dit per schoolvak. Meer info over de route per schoolvak vind je hier:
Tweejarige educatieve master Nederlands, Duits, Engels, Frans en Religie& Levensbeschouwing
Je kunt ook overwegen om via een kopopleiding op het hbo een eerstegraadsdiploma te halen. Deze opleiding is iets meer ingesteld op de combinatie voor de klas staan en onderwijs volgen.
Wil je meer weten over het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift, kijk dan op de website van de Hogeschool Rotterdam.
Ja, de kopopleiding geeft een reguliere lesbevoegdheid, maar is niet voor elke studie beschikbaar. Kijk bijvoorbeeld op deze pagina van de site van de Hogeschool Rotterdam.
Over Leraar van Buiten
Nee, wij geven voorlichting en hebben een gestructureerd aanbod voor je oriëntatie op het beroep, én we hebben een aanbod om je te steunen bij de start van je werk voor de klas. Wat ons aanbod inhoudt, vind je hier.
Onze events zijn kosteloos, en dat geldt ook voor je deelname aan de driedaagse training Zin in Lesgeven, als wij je hiervoor uitnodigen nadat je hebt meegedaan aan een of meer van onze online verdiepende themabijeenkomsten of nadat je je via ons grondig hebt georiënteerd.
We bieden je een goed gestructureerd voorlichtingstraject met online mogelijkheden waar dat kan, zoals online voorlichtingsbijeenkomsten.
Er zijn onderdelen die niet online kunnen, zoals oriënterende activiteiten op de scholen. In schooljaar 2021-2022 organiseren we daarvoor schoolbezoeken: in groepen van maximaal acht personen maak je kennis op een school, waar je een programma volgt met lesbezoeken en met de mogelijkheid om vragen te stellen. Klik hier voor de agenda van deze schoolbezoeken.