FAQ

1.    Wat houdt het officiële zij-instroomtraject in?

Als officiële zij-instromer kom je uit een ander beroep, heb je een hbo- of universitaire opleiding afgerond en ben je benoemd als docent op een school. De school vraagt een assessment (geschiktheidsonderzoek) voor je aan bij een lerarenopleiding om vast te stellen of je voldoende geschikt bent om direct voor de klas te kunnen staan, of je daarnaast binnen twee jaar een bevoegdheid kunt halen en welke aanvullende scholing en begeleiding je nodig hebt. Naast je werk op school volg je een maatwerktraject aan een lerarenopleiding en je rondt dit binnen twee jaar af.
Wil je meer weten, kijk dan op de site van Onderwijsloket.com (ook voor het verschil tussen het zij-instroomtraject en een deeltijdopleiding).

2.   Hoe weet ik welk schoolvak ik mag geven met mijn hbo- of universitaire opleiding?

In welk schoolvak je kunt lesgeven met jouw hbo- of universitaire studie vind je in de verwantschapstabel op https://wetten.overheid.nl
(zie https://wetten.overheid.nl/BWBR0028148/2021-05-01, klik bij artikel 2 lid 2 op ‘bijlage’)

3.   Welke vacatures zijn er op mijn vakgebied?

Je kunt op Meesterbaan.nl een overzicht vinden in de sector voortgezet onderwijs, regio en de functie waarvoor je zoekt. Kijk anders op de vacaturepagina’s van de websites van grote schoolbesturen in de regio.
Grote schoolbesturen in Den Haag: Lucas Onderwijs, VO-Haaglanden, Stichting SG Den Haag Zuid-West
Grote schoolbesturen voor Rotterdam: BOOR, CVO, LMC-VO
Grote schoolbesturen voor Rijnmond: Galilei, ROOZZ, OSVS
Grote schoolbesturen voor Groene Hart: Scala, Scholengroep Spinoza, Scope scholengroep, Unicoz

Mbo-instellingen publiceren hun vacatures op de banensite.nl, indeed.com en op hun eigen websites.
Kijk bijvoorbeeld hier:
Regio Den Haag: ROC Mondriaan
Regio Rotterdam/Rijnmond: Albeda College, Zadkine, Techniek College Rotterdam, STC-Group
Regio Rijnmond: Da Vinci College
Regio Groene Hart: MBO Rijnland


4.   Welke competenties moet je hebben als leraar?

Wat je als leraar moet weten en kunnen, is vastgelegd in bekwaamheidseisen. Lees meer hierover via deze link.


5.   Wat zijn de salarissen in het voortgezet onderwijs of mbo?
 
Op Onderwijsloket.com staat een overzicht van de salarisschalen in het voortgezet onderwijs en mbo. Bedenk wel dat dit fulltime salarissen zijn.

6.   Kan ik mij rechtstreeks zelf opgeven voor het assessment?

Nee, dat doet de werkgever. Let op: voor het gesubsidieerde zij-instroomtraject moet je eerst een baan vinden, de werkgever geeft je op voor het assessment.

7.    Ik heb geen hbo-opleiding afgerond in de richting van een schoolvak (tekortvak) maar heb wel kwalificaties en competenties om les te geven in zo’n tekortvak. Welk zij-instroomtraject is het snelst voor mij?

Misschien teleurstellend voor je, maar je moet in deze situatie toch de (deeltijd-)lerarenopleiding volledig volgen, behalve als je voor een technisch vak wilt instromen of voor het mbo een PDG wilt behalen.
Welke andere routes er zijn voor toekomstige leraren in de beroepsgerichte vakken in het vmbo en het mbo vind je op deze pagina.

8.    Als ik in september het zij-instroomprogramma wil volgen, moet ik mij voor 1 mei opgeven bij de lerarenopleiding, maar ik heb nog geen baan. Hoe kan ik dat oppakken?

De werkgever geeft je in september op, na het assessment kun je dan in februari met de opleiding starten. In september begin je dan dus met een nieuwe baan, in een nieuwe omgeving - dat kost de meeste mensen veel energie. Je hebt dan het eerste half jaar om aan de school en de klassen te wennen, dat is geen verloren tijd.

9.    Ik heb in het buitenland een studie gedaan die vergelijkbaar is met een hbo- of universitaire opleiding die verwant is aan een schoolvak. Hoe word ik zij-instromer?

Leg je diploma(‘s) voor aan Nuffic en laat deze organisatie dit (deze) waarderen. Daarna kunnen wij je verder adviseren.

10.   Welke tips en tricks hebben jullie voor het sollicitatiegesprek met een schooldirecteur?

Voor je voorbereiding op zo'n gesprek hebben we een handreiking gemaakt die je hier kunt downloaden.
Schoolleiders hebben zelf deze tips voor sollicitanten.

11.   Kan ik deeltijd-leraar worden naast mijn huidige werk?

Dat kan zeker, als hybride docent. Meer hierover kun je hier lezen.

12.   Doen jullie ook werving en selectie?

Nee, wij geven voorlichting en hebben een gestructureerd aanbod voor je oriëntatie op het beroep, én we hebben een aanbod om je te steunen bij de start van je werk voor de klas. Wat ons aanbod inhoudt, vind je hier.

 13.    Wat kost meedoen aan jullie activiteiten?

Onze events zijn kosteloos, en dat geldt ook voor je deelname aan de driedaagse training Zin in Lesgeven, als wij je hiervoor uitnodigen nadat je hebt meegedaan aan een van onze online verdiepende workshopevents.

14.    Welke invloed hebben de coronamaatregelen op jullie aanbod?

We bieden je een goedgestructureerd voorlichtingstraject met online mogelijkheden waar dat kan, zoals online voorlichtingsbijeenkomsten.
Er zijn onderdelen die niet online kunnen, zoals oriënterende activiteiten op de scholen (snuffelstage). Het alternatief daarvoor was in schooljaar 2020-2021: online gesprekken met docenten. Als je daar behoefte aan hebt, kun je bij ons aangeven voor welke onderwijssoort en welk vak je iemand wilt spreken, dan zoeken wij een docent aan wie je telefonisch je vragen kunt stellen.
Wanneer we weer fysieke voorlichtingsbijeenkomsten organiseren, doen we dat coronaproof.