De eerste stapjes in het onderwijs

‘Als je ooit in het onderwijs terechtkomt, kom je er nooit meer uit,’ grapte een goede vriend van mij (die tevens leraar economie is) ongeveer een jaar geleden. Nu is het oktober 2021 en heb ik een parttime baan in het onderwijs als leraar Engels. Daarnaast studeer ik nog om mijn bevoegdheid te halen. Hoe het zo snel heeft kunnen gaan?

Het begon allemaal met ‘eens even rondkijken’ op mijn voormalige middelbare school. Een paar oude bekenden, die toevalligerwijs al docent zijn, wilden mij best eens even rondleiden en mij welkom heten in hun les. Gewoon, tussen de leerlingen achterin de klas. Zo kon ik een beetje wennen aan het weer ‘terug’ zijn op school. Omdat dit me wel beviel, mocht ik al snel een paar bijlesjes Engels geven om zo in contact te komen met de leerlingen. En zoals ik het graag zelf gekscherend zeg: hierna liep het volledig uit de hand. Op een goede manier!

"Het bracht mij een schat aan ervaring om zo in het diepe gegooid te worden."

Via via kwam ik in contact met de directeur van een andere school waar ik aan de slag mocht als parttime leraar biologie. Niet helemaal mijn vakgebied, maar de school had iemand nodig en ik had een goede indruk achtergelaten. Het bracht mij een schat aan ervaring om zo in het diepe gegooid te worden door direct 11 onderbouwklassen te krijgen voor een vak dat ik vooral door zelfstudie heb leren beheersen. Na dit avontuur, dat zes maanden duurde, nam een school in Rotterdam contact met mij op via Leraar van Buiten om bij hun het zij-instroomtraject te volgen als leraar Engels. En zo geschiedde.

Mijn tip aan jullie? Als je interesse hebt om in het onderwijs aan de slag te gaan, begin dan met kleine stapjes om te kijken of het iets voor je is. Wees creatief: aanschuiven bij een bevriende docent, gastlessen geven, gewoon eens even rondkijken. Dompel jezelf onder in deze wereld, grijp kansen met beide handen aan en maak veel contacten in de wereld van het onderwijs! En je zult zien: als je eenmaal in deze wereld zit, kom je er ook verdraaid moeilijk weer uit.

Blogger

Richard de Ruiter

Richard de Ruiter rondde een hbo-bacheloropleiding International Business & Management Studies af. Daarna werkte hij vijf jaar in het toerisme, onder andere als reisleider, en excursiebegeleider. Hij woonde in landen als Spanje en Griekenland en op een cruiseschip. Dat hij het leraarschap eens wilde proberen kwam door het slechte loopbaanperspectief in het toerisme. De keuze voor het schoolvak Engels lag voor de hand, met zijn opleiding en carrière. 

Richard de Ruiter